Om mig

Mitt foto
Det blotas fortfarande till Oden, Freja och Tomten i Sverige. Tomten får gröt till jul och Freja firas vid midsommar. Den forna seden, asatron, har överlevt in i det moderna samhället och återupptäcks av nya generationer hedningar. Bra böcker om hedendom och asatro har länge saknats och därför ger Mimers Källas Förlag ut hednisk litteratur. I “Ord om Sed – Hedniska betraktelser vid dagens början” har vi samlat hedniska betraktelser från livsåskådningsprogrammet “Vid dagens början i Sveriges radios P1. I "På gudarnas stigar" talar makterna till oss via poeten och musikern Johan Sandström.

fredag 7 januari 2011

Den hedniska julen

"I skymningen vandrar vi i tystnad upp på en höjd där vi ser solen sjunka ned i horisonten. Så börjar någon sjunga. Mjuka rytmiska ord till solens lov, fler röster stämmer in.
Och när solen sjunker ned under horisontlinjen tar vi fram ett ljus och tänder det, låter ljuslågan fånga upp solens sista skimrande strålar."


Så beskriver Henrik Hallgren från Samfundet Forn sed Sverige, i ett nytt "Vid dagens början" i P1, själva firandet av midvintersolståndet, en viktig del av den hedniska julen med djupa rötter till dagens julfirande. Firandet kallas också midvinterblot.

- Så när vi går för att fira jul, så kan vi vara säkra på att vi utövar en gammal sed med djupa hedniska rötter. Det är en sed där vi rituellt infogar oss i naturens kretslopp och vars centrala budskap är gemenskap, fred och helighållandet av naturen. Säger Henrik Hallgren i programmet.

Tyvärr kommer det här inlägget lite sent (på grund av just den hedniska julen!) men det går fortfarande att lyssna på Henriks ord om sed i sändningsarkivet:

http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=2800272&codingformat=.m4a&metafile=asx

Skulle vara kul att veta hur ni läsare firade er jul? Kommentera gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar