Om mig

Mitt foto
Det blotas fortfarande till Oden, Freja och Tomten i Sverige. Tomten får gröt till jul och Freja firas vid midsommar. Den forna seden, asatron, har överlevt in i det moderna samhället och återupptäcks av nya generationer hedningar. Bra böcker om hedendom och asatro har länge saknats och därför ger Mimers Källas Förlag ut hednisk litteratur. I “Ord om Sed – Hedniska betraktelser vid dagens början” har vi samlat hedniska betraktelser från livsåskådningsprogrammet “Vid dagens början i Sveriges radios P1. I "På gudarnas stigar" talar makterna till oss via poeten och musikern Johan Sandström.

tisdag 14 september 2010

Myternas betydelse

I begynnelsen var Ginnungagapet. Tomheten, ingentinget.
In i detta ingenting sipprade ur Nifelhem, köldens rike i norr, en ström av giftigt etter, och ur hettans rike i söder, Muspelhem, sprang gnistor av förbrännande eld.
Ur dessa två tärande element skapades liv.

Så börjar "Myternas betydelse av Carl Johan Rehbinder (som ju för övrigt just nu kampanjar för fullt för att bli riksdagsman för Piratpartiet!) som är ett kapitel ur Ord om sed och som sändes som morgonandakt i P1 den 2 november 2002. Myt betyder ju inte, som det lite slarvigt har blivit i vardagstal, "lögn" eller "något som inte är sant". Myterna är ju de Stora Sagorna, de underbara berättelserna om Livet. De Största Sanningarna, invävda i fantastiska historier.

Här kan du både läsa och lyssna på Carl Johans kloka ord:

http://www.multiart.nu/grimner/svenska/texter/ma_021102.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar